5 april 2024
A coach is someone who tells you what you don't want to hear,
who has you see what you don't want to see,
so you can be who you have always known you could be.
~ Tom Landry ~
Je weet het eigenlijk al lang: je hebt hulp nodig.
Om te ontdekken wat je wil doen in je leven, om te ontdekken welke job daarbij past, om van je missie een goed lopend bedrijf te maken en vooral ook om je gremlins te temmen.
Maar wie kan daarbij helpen?
Wie is goed en kost geen stukken van mensen?
Wie snapt jou echt?
Bij wie ga je je veilig genoeg voelen om te delen wat er echt in je omgaat in plaats van sociaal wenselijke antwoorden te geven?
Wie kan je stok achter de deur zijn zonder je te hard te pushen (want ja, je wil eerlijke feedback maar elke keer moeten huilen na een coachingsessie dat is het ook niet echt)?
Kortom: hoe kies je de coach die echt bij jou past?
Zoek niet langer
Ik maak het je gemakkelijk met 6 redenen waarom ik alvast niét de juiste coach voor je ben.
Rode vlag nummer 1: Ik weet en kan het zelf ook allemaal nog niet
Nog erger: ik zal het nooit allemaal weten en kunnen en ik zal er ook nooit geraken.
Wat is het weten trouwens? Alle kennis die er ooit geweest is en ooit zal zijn?
Wat is er geraken? In het nirvana, het ervaren van de eeuwige en volmaakte bliss?
#sorrynotsorry: leven, helen en ondernemen is een oneindig leerproces.
Mijn leven is niet perfect. Ja ik heb nog huilbuien. Ja ik heb nog stress. Ja ik stel nog dingen uit.
Ik doe niet altijd wat ik predik. Ik ben niet altijd consistent. Ik zoek nog wel eens op internet naar die ene vacature van die ene vaste job waar ik dan dat ene hoge loon zou krijgen zonder echt veel te moeten doen in plaats van een nieuwsbrief te schrijven.
Bijbehorende paradox: hoewel ik het allemaal niet weet en niet kan, kan ik er anderen toch goed bij helpen. :-P
Rode vlag nummer 2: Ik heb geen one size fits all oplossingen
Ik kan jou niet de toverformule geven voor de job die bij je past, het gouden geheim voor een goed lopend bedrijf, de sleutel tot succes voor het helen van al je trauma’s.
Ja, er zijn fundamentele principes en die leer ik je natuurlijk.
Maar er is geen excelsheet waarin we al je talenten invullen en waar dan je droomjob uitkomt.Ik heb geen template waaruit jouw perfecte bedrijf, met continue klantenstroom, tevoorschijn komt.
Ik heb geen oplossingen die standaard voor iedereen werken en dus moeten we samen tot we vinden wat bij jou past en wat voor jou werkt. En ja, soms (vaak) is dat messy.
Rode vlag nummer 3: Ik ben te goed om zo goedkoop te zijn
Duur en goedkoop zijn subjectieve begrippen natuurlijk. Als je 10.000 euro netto per maand verdient, heb je andere criteria dan als je een maand 500 euro omzet gedraaid hebt.
En zoals iemand me vroeger zei: als je een laag bedrag betaalt voor een traject maar het heeft geen effect, was dat dan goedkoper of duurder dan een traject waar je veel voor betaalde en wat wel werkte?
Wat ik bedoel is: ik ben te duur om echt goedkoop te zijn (dus als het gaat om de laagste prijs moet je niet bij mij zijn).
Maar ik ben dan weer te goedkoop om uit te stralen dat ik echt goed ben (dus de mensen die competentie verbinden aan een hoge prijs die komen ook niet naar mij).
Rode vlag nummer 3,5: Het gaat niet alleen om mijn prijzen
Ik zie er ook niet altijd stijlvol en classy uit, met gestylde haren, in de make-up en met bloeiende orchideeën op de achtergrond.
Rode vlag nummer 4: Ik ben niet op de hoogte van het meest recente onderzoek
Het maakt mij niet uit of een model of methode wetenschappelijk bewezen is of niet, als het maar werkt. Ik heb niet de boeken gelezen die ik zou moeten gelezen hebben.
Ik leer en ervaar wat werkt en wat niet werkt en daarmee werk ik.
Ik gebruik dus ook geen fancy woorden.
Ik zeg bijvoorbeeld dat ik te duur en te goedkoop tegelijk ben terwijl ik eigenlijk ook had kunnen zeggen:
‘Mijn dienstverlening vertoont een opvallende paradox: de tariefstructuur reflecteert een opzettelijk gekozen balans tussen kostenefficiëntie en waardeperceptie. Het is evident dat mijn aanbod zich niet in het lagere prijssegment bevindt, daar de geleverde diensten een hoog niveau van expertise, toewijding en kwaliteit vertegenwoordigen.' (danku ChatGPT)
Rode vlag 4: Ik ben eerlijk
Een paar dagen geleden stuurde schrijfcoach Kitty Kilian me ongevraagd een bericht dat ik moest ophouden met de dubbele vraagtekens en dat uitroeptekens voor amateurs zijn.
Mijn eerste reactie was: ‘WAT??? Hier heb ik niet om gevraagd en ik schrijf zoveel uitroeptekens als ik wil en mijn lezers HOUDEN van mijn vraagtekens!!!’
Maar Kitty is echt héél goed. Je voelt gewoon dat ze gelijk heeft. Dus delete ik nu alle uitroeptekens uit mijn teksten, ook al is er nog een piepklein stemmetje in mij dat verontwaardigd zit te protesteren ‘mag ik ook niet één uitroepteken? Eéntje?’
Ik lijk wat op Kitty, qua eerlijkheid dan. En dus gebeurt het dat klanten efkens kwaad op me zijn. Omdat ze voelen dat ik gelijk heb maar ze even hun ego moeten opzij zetten, zoals ik moest doen.
Rode vlag 5: Je gaat het echt doen
Leren (echt leren, niet alleen met je hoofd maar met heel je lijf) is ambetant.
Het is jezelf vrijwillig in de war laten brengen.
Het is de moeilijke vragen niet uit de weg gaan
Het is het voelen van al die emoties die we juist liever uit de weg gaan, zoals verdriet en schaamte en angst en schuldgevoel.
En doén, dat ook nog.
Denken dat lukt me nooit en voelen ik wil niet en het toch doen, terwijl je eigenlijk het liefst met een zak chip onder een dekentje zou zitten netflixen.
En daar betààl je dan dus nog voor ook, dat ik dan zeg: ‘En, hoe ging het met die ambetante experimenten die je ging doen?’
Rode vlag 6: Ik heb geen quick fixes
We gaan op zoek naar de oorzaak van hardnekkige patronen.
Naar je diepste angsten, je meest vastgeroeste overtuigingen over jezelf en de wereld, naar datgene diep in je menselijke besturingssysteem dat 24/7 actief is maar waar je je nog niet van bewust bent.
Dat gaat net iets trager dan de knop omdraaien (laat iemand het me weten als je de knop gevonden hebt?), affirmaties of fake it till you make it.
Maar het voordeel is: er verandert echt iets in je brein. En daardoor moet je niet meer met wilskracht je oude patronen onderdrukken of jezelf aanzetten tot actie.
Wat is voor jou de belangrijkste rode vlag?
Wat maakt dat je wel dit artikel leest maar toch nooit klant zal worden?
Ann
P.S. Zijn deze rode vlaggen voor jou juist een slinger met feestvlaggetjes?
Dan ben je heel welkom voor een gratis verkennend zoomgesprek. We kijken we samen wat je vraag precies is en of/hoe ik jou daarbij kan helpen.
Stuur me een berichtje via dit formulier, heel graag tot binnenkort!
P.P.S. Ook alvast dit: op woensdag 17 april geef ik een nieuw live webinar: “Neurodivergent floreren in je werk”.
Als je brein anders werkt dan gemiddeld, is het nog belangrijker dat je ontdekt welk verschil jij hier op aarde te maken hebt.
Dan is het nog belangrijker dat je jezelf leert kennen én dat je een job vindt of als ondernemer een bedrijf opbouwt waar je volledig tot je recht komt.
Ik noem dat al heel lang: mijn beschutte werkplaats.
Heb jij je beschutte werkplaats al gevonden of gecreëerd?
Of, de vraag die daaraan vooraf gaat: weet jij al hoe jouw beschutte werkplaats er moet uitzien?
Is het antwoord 1 of 2 keer neen, meld je dan zeker aan voor het webinar (ik maak een opname dus als je er niet live bij kan zijn maar wel wil kijken: meld je ook aan).
Alle info en de aanmeldlink vind je hier.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x