Help, ik zit in de overgang!

22 juni 2023

Honor the space between
no longer and
not yet.

~ Nancy Levin ~ 

Ik zit in de overgang. Neen, niet dé overgang (hoewel, zou ook al kunnen, maar daar heb ik tot nader order geen last van).

Neen, het heeft te maken met mijn bedrijf.
Sinds ergens halverwege vorig jaar voel ik dat er iets ‘moet’ veranderen. Nu ja, moeten moeten, er moet niks natuurlijk, dus misschien beter gezegd: er ‘wil’ iets veranderen.
En het oude klopt niet meer.

[Efkens toch een disclaimer anders blijf ik me hier heel de tijd verontschuldigen voor het woord ‘moeten’: neen ik moet niks dat weet ik maar ik gebruik het woord ‘moeten’ in dit hele artikel voor ‘er dienen zich dingen aan, het universum stuwt me en ik heb te volgen want dit is mijn weg’.]

En ja GRRR dit is weer zo’n vervelende / belangrijke nieuwsbrief.

Vervelend in de zin dat ik hem alleen maar kan schrijven als ik bloedeerlijk ben.
 En dat is vervelend omdat er allemaal GRRRREMLINS wakker worden als ik zo eerlijk ben.

Gaan er nog wel mensen klant worden als ze dit lezen??? (ja ’t is weer dezelfde gremlin als toen ik mijn autisme coming out deed, ze vinden altijd je zwakste plekjes hé, ’t zijn sjarels, die gremlins)

En het is een belangrijke nieuwsbrief omdat hierin juist mijn sterkte zit. (Jimmy, hou je rustig!) (Ik moest effe Jimmy kalmeren die dit een heel arrogante uitspraak vond)

Eén van mijn sterktes is het naar buiten brengen van belangrijke processen die we allemaal doormaken, maar waar taboes op rusten. En dit is zo’n taboe: het allemaal niet meer weten en dat alles wat je deed niet meer werkt.
En ook: wel weten dat er een nieuwe richting is die je uit wil en uit moet maar bang zijn voor allerlei oordelen (van jezelf en van anderen).

Misschien eerst wat info over mijn overgang (dan kalmeren die gremlins misschien al wat, als ze merken dat ik me niet laat tegenhouden), dan kan ik daarna vertellen wat ik al geleerd heb over dit soort overgangen.

(insert hier 6x10 minuten writer’s block en 5x34 keer social media afleidingsmanoeuvres)

Dus: wat weet ik al over deze overgang?

Het heeft te maken met mijn bedrijf.
Ik moet dingen veranderen.
Het heeft (voor zover ik nu weet) te maken met nog dieper werk doen.

Deze overgang is echt begonnen toen ik halverwege vorig jaar bij Malou Laureys haar traumacoachingopleiding (45 punten in scrabble) ging volgen en iets in me zei “yep, deze weg, go”.

Maar hoewel mijn diepere/hogere zelf zegt “yep, go” zijn sindsdien de gremlins aan de macht (alle gremlins aan de macht, en je dromen scheuren aan flarden, hou je klaar vannacht, want de gremlins zijn paraat – vrij naar Alle meisjes aan de macht van Yasmine).

Ik ben niet zo heel goed in dit soort overgangen. De onduidelijkheid, het niet weten, weet je wel.

Ik weet het, ik heb nog al zo’n overgangen meegemaakt in mijn bedrijf. Eerst de overgang van allesdoenvooriedereen naar loopbaancoachingvoorslimmesensitievemensendieooklasthebbenvanfaalangstenperfectionisme.
En dan de overgang naar ondernemerscoaching.

 Maar op een of andere manier (terecht of onterecht, time will tell) voelt deze overgang anders.

Ik begin me af te vragen of ik mijn bedrijf niet moet (wil, denk aan de disclaimer) stopzetten, of gedeeltelijk stopzetten, of tijdelijk stopzetten.

En dat maakt het allemaal weer veel gecompliceerder. Vooral in mijn hoofd en vooral voor mijn gremlins.

Maar deze quote die ik vond, die hielp me wel.

Honor the space between no longer and not yet.

En wat me natuurlijk ook heel erg helpt: dit is eigenlijk wel weer mijn ding hé. Ik heb mijn missie al jaaaaaren geleden verwoord als: het onderzoeken, het verhelderen en het beschrijven van bewustwording.

En dit is weer zo’n proces wat ik dan helemaal mag onderzoeken: hoe werkt dat, zo’n overgangen? Wat is er helpend en wat niet?

Met andere woorden: op het moment dat ik besef dat dit weer iets nieuws is om te onderzoeken en te verhelderen, dan word ik blij.
Deze overgangsfase op zich is een mega-experiment (en zoals een paar van mijn klanten deze week nog zeiden: Ann, jij wordt echt super enthousiast als je praat over het doen van experimenten).

En: zo’n soort overgang heb ik exact 25 jaar geleden ook gemaakt. Toen studeerde ik geneeskunde. En het klopte niet meer. Ik liep enorm tegen mijn uitstelgedrag aan en op een bepaald moment ‘wist’ ik: ik ‘moet’ gaan werken. Hier ga ik dit niet leren.

Ik heb ook NOOIT spijt gehad van die beslissing, integendeel. Het klopte zo erg.
Door toen te gaan werken doe ik nu wat ik doe en wat ik nu doe is wat ik te doen heb. Hoeveel beter kan je het hebben?
Ergens heb ik het gevoel dat ik nu weer op zo’n essentieel punt sta, maar ja, gremlins hé?

Wat ik al ontdekt heb: zo’n overgang bestaat uit 3 subfasen.

(En ja, dit geldt natuurlijk, maar dat had je wel door, voor alle overgangen van deze existentiële aard hé: privé of werk, bedrijf of geen bedrijf, eender welk thema).

1. De preliminale fase: het afscheid, het no longer

Je voelt dat er iets niet meer klopt of niet meer werkt, maar eigenlijk wil je dat nog niet zien.
Je begint te voelen dat verandering onvermijdelijk is, maar je hoopt dat je toch kan blijven waar je bent, dat je toch kan blijven doen wat je doet.

Zoals ik, ergens tussen augustus vorig jaar en februari dit jaar. Ik voelde echt wel ‘oh er moet iets veranderen’ maar ik was er nog niet aan toe om dat ook echt te doen. Er was nog teveel hoop in mij dat het wel weer goed ging komen, dat dit een tijdelijke oprisping was en dat alles wel weer goed ging komen.

Wat heb ik geleerd uit/over deze fase?

- Deze fase kan lang duren.

- Het is voor mij een fase van vooral voelen wat er nog klopt en wat er niet meer klopt.

- Heel belangrijk voor mij aan deze fase, is dat er een dieper zelfvertrouwen ontstaan is, gekoppeld aan een nog liever doen wat ik doe. Dat klinkt misschien tegenstrijdig omdat ik tegelijk voel en zeg dat er dingen niet meer kloppen, dus terwijl ik dit schrijf, besef ik dat het waarschijnlijk gaat om het loslaten van de vorm en het nog steviger vasthouden van de essentie van wat ik doe en goed kan.

Een uiting daarvan is bij mij concreet bijvoorbeeld dat ik veel minder klanten heb, maar de klanten die ik heb, zijn wel super, zijn ook heel tevreden, gaan volop aan de slag en ik heb meer plezier en zelfvertrouwen als ik met hen werk.

- Een belangrijk besef ook: tijdens een livedag besefte ik opeens: ik moet mijn werk bijna niet meer voorbereiden. Die fase is voorbij. Mijn voorbereiding waren de voorbije 20 jaar.
En ja, om een paar gremlins te kalmeren maak ik altijd nog wel een klein overzichtje van een paar oefeningen die ik kan doen, maar eigenlijk werk ik met wat zich aandient.

-  Het universum toont wat klopt en wat niet meer klopt. GRRRR ajoe universum. Danku universum. (opnieuw: weinig klanten / wél de goeie klanten en veel werkplezier).

2. De liminale fase: het ondertussen

 Daar zit ik nu, sinds eind februari/maart en nu echt VOLOP.

Dit is de fase van het niet weten.
 Ik haat niet weten.

Niet weten is noodzakelijk.

In het niet weten kan het nieuwe ontstaan.
Het gaat er dus echt om dat niet weten te leren dragen.

Wat heb ik al geleerd van deze fase?

- In deze fase moet je experimenteren. Daar gààt deze fase om. Uitproberen, testen, praten met mensen, nieuwe dingen doen.
Waarom? Omdat dan het universum kan antwoorden. (oh ik moet misschien mijn universum webinar nog eens geven bedenk ik nu)

- Deze fase kan je niet forceren, maar wel blokkeren of faciliteren. Blokkeren door niet in actie te komen, faciliteren door experimenten te doen, hoe klein ook.

- Elk experiment dat je doet, geeft helderheid over de volgende stap. Je kan niet weten hoe de weg eruit ziet en da’s ook niet nodig: enkel het eerstvolgende mini-experiment is genoeg.

- Het gaat om een combinatie, een samenwerking van interne referentie en externe referentie. Interne referentie, daarmee bedoel ik je innerlijk weten, je innerlijk kompas. Met externe referentie bedoel ik de input en feedback van anderen.

- Als je deze fase, het niet weten, het nog niet weten, het experimenteren, kan omarmen en daarbij steun kan vragen, is het een gewéldige fase! (zegt ze nu hé, je had me dat niet twee weken geleden moeten laten zeggen :-P )

Hoe ziet er dat concreet uit bij mij nu?

- Ik praat er over met mensen. Eindelijk, en nog maar mondjesmaat, maar gelukkig: eindelijk.
En nu deze nieuwsbrief natuurlijk, da’s net iets meer dan mondjesmaat. :-P

- Ik solliciteer, ja echt. Niet zomaar op eender wat, en niet met de intentie om zo rap mogelijk een job te hebben, maar echt om te onderzoeken: is dit dan de weg? Of niet? (en al keiveel van geleerd! Misschien schrijf ik daar nog wel eens een nieuwsbrief over, als jullie dat interesseert)

- Het wordt me steeds en steeds en steeds duidelijk wat ik echt wil blijven doen, bedrijf of geen bedrijf, loondienst of geen loondienst, namelijk: schrijven en delen over dit soort processen (op verschillende manieren: nieuwsbrieven, social media, webinars, lezingen, mijn boek), coachen op steeds diepere lagen, workshops/livedagen over al dit soort persoonlijke groei/gremlinmanagement.

3. De postliminale fase: het ontstaan van het nieuwe

In deze fase krijgt het nieuwe vorm en steeds meer stevigheid.
Begin je vertrouwen te krijgen dat dit klopt, wordt het steeds duidelijker en vertrouwder.
En begin je te voelen: o wow toch weer goed dat ik dit proces aangegaan ben, het was weer de moeite waard (maar dat kan ik over dit proces nog niet zeggen want ik zit nog niet in deze fase :-) ).

Enkele samenvattende conclusies:

- Je kan dit soort veranderingsprocessen niet forceren maar wel blokkeren of juist faciliteren.

- Het gaan om je innerlijk weten én wat anderen jou teruggeven.

- Het is rottig als je er middenin zit en meer dan de moeite waard achteraf.

- Je ziel neemt in zo’n proces weer een volgende stap naar het leven van je missie.

- Je leert in zo’n overgangsfase exact wat je nodig hebt om die volgende stap te zetten.

Zit jij ook in zo’n ambetante overgangsfase? Join the club!
Misschien kunnen deze vragen helpen om wat helderheid te scheppen.
(en denk aan mijn disclaimer in verband met het woord moeten!)

- Wat moet je achterlaten in deze overgangsfase? Wat klopt niet meer?

- Wat moet je meenemen in deze fase? Wat klopt er nog?

- Wat heeft deze fase jou te tonen of te leren?

- Tot welke stap nodigt jouw ziel je uit?

Reacties op deze nieuwsbrief zijn zoals steeds heel welkom, en daarmee bedoel ik reacties op mijn verhaal maar natuurlijk ook het delen van jouw verhaal! Ik lees alles heel zorgvuldig en je krijg op alles reactie (en jouw verhaal is natuurlijk veilig bij mij).

Ann

P.S. Als je steun wil bij een veranderingsproces, dan ben je heel welkom.
Plan een gratis verkennend gesprek in en we kijken samen of ik de juiste persoon ben om je hierbij te helpen!

Meld je aan voor een gesprek via dit formulier en ik mail je de link naar mijn agenda!

P.P.S. Ook mijn online training “De besluiten van Ann” is een goede hulp bij dit soort processen.

In 10u online training neem ik je mee in de worstelingen, leerprocessen, struggles, gremlins en de besluiten van 15 jaar ondernemerschap.

“Confronterend!” zei een deelnemer me nog vorige week.

Alle info over deze training ( met als extraatje een individuele coachingsessie van 30 minuten) lees je hier.

Tags:

Blog

Meer blogs & vlogs

12 manieren waarop ik me klein houd (en jij jezelf misschien ook?) De 6 rode vlaggen: waarom ik niet de juiste coach ben voor jou Een nieuw seizoen van The (un)Masked Coach Mijn kerstvakantie: gourmet, youtubefilmkes en een levensveranderend inzicht [Het alfabet van Ann] De W van WEG MET VALSE BESCHEIDENHEID Welcome to your zone of genius! Trauma voor dummies in 10 vragen What does life want from me? Over mijn supersmalle comfortzone tussen té competent en incompetent Vijf dingen die ik had willen weten toen ik startte als ondernemer Welkom in mijn beschutte werkplaats! [Het alfabet van Ann] De V van VERLEIDEN en VERTROUWEN Succes en de Renault Megane, een drama in drie bedrijven Een half wiel voor is genoeg [Het alfabet van Ann] De U van UNIEK I am not your guru [Het alfabet van Ann] De T van TIPS, TRICKS en TOBLERONE Mijn 5 beste anti-tips bij acute faalangst Ik heb geen goesting Wachten op je kind in de Pain Quotidien [Het alfabet van Ann] De S van STOM Ondernemen met een beperking De ene dag is de andere niet [Het alfabet van Ann] De R van RADICAAL PERSOONLIJK Stilte! Hier wordt getypt Van onderduiken naar vertrouwen, of: de fasen in mijn bedrijf De schoonheid van het imposter syndroom Ik ben geen held Ik wil organisch groeien (of: ben jij enkel een ondernemer in gedachten?) [Het alfabet van Ann] De Q van QUEESTE De bevrijding van wie ik echt ben (oftewel: de autisme-update) Omzet delen of niet, that's the question Ik wil foto’s van vakantiehuisjes met vuile ramen en stof op de vloer 10 tekenen dat je te bescheiden bent Wat kots opruimen in de nacht je leert over commitment Dit vraagt je potentiële klant zich af Waarom ik ALLERGISCH ben aan tips Wat als ik al die moeite doe en het leidt tot niks? [Het alfabet van Ann] De P van PARADOX De migraineaanval te veel [Het alfabet van Ann] De O van ONDERNEMEN Mijn trainingen zijn saai [Het alfabet van Ann] De N van NEEN Erger jij je ook zo aan mensen die gebakken lucht verkopen? [Epic Fail TV] De 5 redenen waarom ik nooit een goede ondernemer zou worden Radicaal eerlijke marketing, was da? [Epic Fail TV] Mijn 3 grootste pitch blunders De 5 grootste misverstanden over verkopen [Kom uit je kot] Dat is te opdringerig! Senseo of Nespresso? De top 10 onaangename waarheden voor ondernemers [Het alfabet van Ann] De M van MISSIE Vrijheid of dictatuur? [Het alfabet van Ann] De K én L van KORTE EN LANGE TERMIJN Ik raad je af te investeren in een ondernemerscoach en dit is waarom Ik ben niet goed in vakantie [Het alfabet van Ann] De J van JOUW WAARHEID [Kom uit je kot] Weg met je Gremlins! [Het alfabet van Ann] De I van INTIEM Ik druk op send en dan duik ik onder Welke van deze 5 verkoopblunders heb jij deze week gemaakt? [Het alfabet van Ann] De H van HULP Veel geld geïnvesteerd, veel geld verdiend, maar ik voelde me nog steeds even beroerd. Dit was de reden Een klant zei me “Ik erger me dood aan jouw filmpjes!” maar wat ze toen besloot [Het alfabet van Ann] De G van GELD [Het alfabet van Ann] De F van FOCUS Help: ik doe alles wat ik kan en ik heb nog altijd geen klanten! [Het alfabet van Ann] De E van EMPATHIE Waar hou jij je nog in in je bedrijf? [Het alfabet van Ann] De D van DOEN Te koop: bloeiende praktijk [Het alfabet van Ann] De C van CONSISTENT Wat is belangrijk genoeg voor jou om je barrières te overwinnen? [Het alfabet van Ann] De B van BONDIG Heb jij al JA gezegd? [Het alfabet van Ann] De A van AUW! Falen is geen optie én het is een must Zoals Clouseau al zei: het zit vanbinnen Allé, weer zo’n coach die alleen maar gebakken lucht verkoopt Welke van deze marketingfouten maakte jij al deze week? Ik wist dat ik het niet mocht lezen maar ik kon er niet aan weerstaan To plan or not to plan, that's the question NU gaan de klanten echt komen! Is je ego het echte probleem in je bedrijf? Het maakt niet uit hoe je jezelf noemt Het obstakel is de weg Wat zich nu toont in je ondernemerschap, was er altijd al Leven en ondernemen in tijden van corona Waarom het beter is voor je bedrijf als je kostwinnaar bent Marketing uitbesteden, ja of neen? Jij bent de gans, zorg voor jezelf! I know what I want and I want it NOW Wat je omzet zegt over jou Action cures fear 2 redenen waarom ondernemen een kwestie van geluk is en 25 voor het tegendeel Je MAG niet perfect zijn Waar maak jij het jezelf te gemakkelijk in je bedrijf? Je omzet weerspiegelt hoeveel stress je aankan Waarom ik geen korting geef Leeswaarschuwing: dit artikel bevat zweverige passages! Waarom moeiteloos verkopen niet bestaat Waarom je onterecht besluit dat de markt verzadigd is [S.O.S. Ann] Wees eens eerlijk, kan iederéén leren ondernemen? Waarom het géén goed idee is om een extra coachopleiding te gaan volgen 12 jaar ondernemen, dit heb ik ervan geleerd! Ja, ik heb zelf ook nog altijd een coach! Ben jij ook een Galilei? Succes bij het ondernemen: is het een kwestie van geluk? Ik beken: ik ben verliefd op mijn klant Het maakt niet uit wat ze over jou denken [Kom uit je kot] Muurklimmen en ondernemen, een gouden combi? Joepie, ik heb een concurrent! Dit is het enige verschil tussen jouw marketing en mijn marketing Hoe overleef je als introverte ondernemer in de ondernemersjungle? Ben jij bang voor de Grote Boze Neen? Geen probleem? Geen bedrijf! Wat afvallen me leerde over ondernemen (en omgekeerd) Dit zijn je 3 grootste tijd- en energievreters [Kom uit je kot] Verkopen, de ultieme vorm van uit je kot komen? Moet je als ondernemer per se hard werken? [Kom uit je kot] Zit er genoeg vis in je vijver? Here's to strong women Wat als opeens niks meer goed gaat in je bedrijf? Welk soort shampoo ben jij? [Kom uit je kot] Ben jij bang van het zwarte gaatje? Daarom werkt jouw nieuwsbrief niet [Kom uit je kot] Netflixen mag, maar doe eerst dit Wat antwoord ik als mijn klant zegt “Neen, het is te duur”? De 5 meest gemaakte facebookmarketing fouten [Kom uit je kot] Mijn zoektocht naar de perfecte titel Neen, goede voornemens werken niet, maar probeer dit eens [S.O.S. Ann] Hoe krijg ik klanten door lezingen of presentaties? Door deze 3 beslissingen verdubbelde ik dit jaar mijn omzet [S.O.S. Ann] Hoe hou ik vol als ik nog geen resultaat zie? 10 dingen waar je als ondernemer neen móét tegen zeggen als je succesvol wil worden [S.O.S. Ann] Wat met al mijn nieuwe ideeën? Hoop is geen strategie 3 redenen waarom je onterecht ontmoedigd geraakt in je bedrijf De 5 grootste misverstanden over het bepalen van je prijzen Lieve psychologen en therapeuten, deze is speciaal voor jullie! [Artikel] Mijn 5 grootste ondernemersangsten en hoe jij jouw angsten overwint [S.O.S. Ann] Hoe je klanten krijgt met je facebookposts [Artikel] Oproep aan alle personal trainers: I NEED YOU! [Artikel] Je gevoel van eigenwaarde bepaalt je omzet [S.O.S. Ann] Met deze 3 acties moet je starten [Artikel] Als ik supergoed ben in mijn vak, komen de klanten vanzelf [S.O.S. Ann] Waarom je teveel koffietjes drinkt [Artikel] Hoe je zélf de groei van je bedrijf het meest in de weg zit [Artikel] Hoe vind je een goede ondernemerscoach in het bos van ondernemerscoaches? [S.O.S. Ann] Hoe zorg ik voor een continue stroom klanten? [S.O.S. Ann] Hoe houd ik mijn marketingacties vol? [Het alfabet van Ann] De W van WEG MET VALSE BESCHEIDENHEID [Artikel] Wacht jij tot je tandpijn hebt? (en hoe zit dat bij je klanten?) [S.O.S. Ann] Wat is mijn USP of unieke toegevoegde waarde? [Artikel] “Als ik niet snel een tastbaar resultaat zie, dan geef ik op.” Hoe zit dat bij jou? [S.O.S. Ann] “Ann, gaat er bij jou ook nog wel eens iets fout?” [Artikel] Is het wel het goede moment om te investeren in een ondernemerscoach? [Artikel] 5 strategieën om deze week je nieuwsbrief wél de deur uit te krijgen [S.O.S. Ann] Help, mijn workshop geraakt niet vol! [Artikel] Wat mensen écht bedoelen als ze zeggen ‘je aanbod is te duur’ [S.O.S. Ann] Help, waarover kan ik bloggen? [Artikel] In welke van deze 3 marketing-sprookjes geloof jij nog? [S.O.S. Ann] Help, iedereen zegt neen tegen mijn aanbod! [Artikel] Ben jij een excuus-truus? [Artikel] Waarom het me totaal niet interesseert welke prijs je concurrenten vragen [Epic Fail TV] Werkt een nieuwsbrief nog? [Artikel] Durf jij deze ondernemers-demonen te trotseren? [Epic Fail TV] Help, ik vind geen goede naam voor mijn workshop! [Artikel] Het leed dat concurrentie heet [Epic Fail TV] Over zin én onzin van omzetdoelen [Artikel] Hoe weet ik of ik niet tevéél kennis gratis weggeef? [Artikel] Waarom het je eigen schuld is als je bij je ondernemerscoach niets leert [Epic Fail TV] Waarin ik een pijl breek en mijn leven voorgoed verandert [Artikel] Wat is JOUW top-excuus waardoor je niet het beste uit jezelf en je bedrijf haalt? Dit is het mijne [Epic Fail TV] Mijn grootste zelfoverschatting als startend ondernemer [Artikel] De 5 beste anti-tips voor slimme sensitieve ondernemers [Epic Fail TV] 3 redenen waarom je video’s niet perfect mogen zijn [Epic Fail TV] 7 contacten nodig voor iemand klant wordt, ben ik dan niet te opdringerig [Epic Fail TV] Netwerken voor dummies in 3 stappen [Epic Fail TV] Hoe je de prijs vraagt die je dienst écht waard is [Epic Fail TV] Over die keer dat ik mijn laptop uit het raam wou gooien [Epic Fail TV] Wat ik haat aan ondernemen [Artikel] De 5 grootste misverstanden over het kiezen van een doelgroep voor je bedrijf [Artikel] Ik stop ermee, er zijn al genoeg ondernemerscoaches! [Epic Fail TV] Praat ik echt zo overdreven? [Epic Fail TV] Zo blij was ik met mijn eerste klant (not!) [Epic Fail TV] Ik vluchtte weg op de Unizo-beurs [Artikel] Wat een bange kat me leerde over ondernemen [Artikel] Dààrom kunnen er nooit teveel coaches zijn (dit geldt ook voor jóuw vakgebied!) [Artikel] Dit is de reden waarom ik zeg: “Als ik kan ondernemen, kan jij dat ook!” [Artikel] Ik vraag je: “Maak dàt verschil dat jij alleen kan maken. Nu méér dan ooit.” [Artikel] “Je mails zijn te commercieel!” [Artikel] De 5 manieren waarop gedachtenlezen de groei van je bedrijf belemmert [Artikel] Eerst was ik een coach, maar wat er toen gebeurde...
mail_outline ann@althea-coaching.be

Privacy

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x