Welcome to your zone of genius!

1 november 2023

It’s new territory, and I’m learning to live in it.
To do that, I need to overcome thousands of years of programming
that adversity is a constant requirement of existence.
We need to savor our success,
first for seconds at a time,
then for minutes that grow into months.

~ Gay Hendricks ~

Ik probeer al een week (neen, niet een hele week aan één stuk gelukkig, maar toch) een interessant beginnetje te bedenken voor dit artikel, maar het lukt me niet.
Dus gaan we er maar gewoon droogweg tegenaan met een aantal vragen:

Wat zijn jouw talenten? Waar ben jij goed in?
Wat kan je goed én doe je graag? Weet je dat van jezelf?
Heb je een realistische kijk op je competenties? Of ben je een chronische onder- of overschatter?

Het verschil dat jij alleen kan maken, waarvoor jij hier op aarde bent, is een combi van een aantal factoren:

-        Het heeft te maken met een tekort dat je ziet, iets dat je geweldig irriteert, een bijdrage die je wil leveren aan de wereld

-        Die bijdrage heeft te maken met jouw kernwonde, het thema waarin je door al jouw persoonlijke ervaringen een expert in geworden bent

-        En je bent perfect uitgerust om deze bijdrage te leveren op een unieke manier

Enter: talenten.

Er zijn superveel verschillende modellen en tools die je kunnen helpen om te talenten te ontdekken, en het model waar ik de laatste weken veel over nadenk, is dat van Gay Hendricks.

Volgens Gay Hendricks zijn er 4 zones van functioneren:

1. Zone of incompetence: in deze categorie zit alles dat de meeste mensen beter of veel beter kunnen dan jij.

2. Zone of competence: de dingen waar je gemiddeld in bent. Sommige mensen doen deze dingen beter dan jou, veel mensen doen ze even goed.

3. Zone of excellence: alles waar je echt goed in bent, er zijn niet veel mensen die er even goed in zijn als jij.

4. Zone of genius: datgene waar jij uitzonderlijk goed in bent en dat je ook doet op een heel eigen manier, er is niemand die dit kan zoals jij.

Ik geef enkele voorbeelden van mezelf, dan kan ik daar in de rest van mijn bedenkingen naar verwijzen.

Zone of incompetence: hier zit bij mij bijvoorbeeld alles in wat met motoriek te maken heeft, bv. de auto parkeren, leesbaar schrijven op een flipchart of bord (zie foto ), mijn evenwicht bewaren (letterlijk, bedoel ik), turnen, lopen, zwemmen, fietsen, noem maar op.

Zone of competence: koken, technische marketing shizzle zoals webinar programma, website aanpassen, mailingprogramma e.d.

Zone of excellence: presentaties geven, complexe dingen gestructureerd uitleggen, teksten schrijven, coachen.

Zone of genius: hier geef ik even een paar uitgebreide voorbeelden.

Voorbeeld 1:
Ik ben echt KEIgoed in het nakijken van teksten van mijn klanten: websiteteksten, nieuwsbrieven, social media posts, you name it, I review it.

Neen, ik ben niet het allerbeste in de Nederlandse taal, ik zal zéker niet alle spel- en grammaticafouten uit een tekst halen.

Maar ik voel waar een lezer een extra zin nodig heeft. Ik voel waar een paar voorbeelden ontbreken. Ik voel waar de volgorde van de tekst moet veranderd worden zodat de lezer de gedachtengang van de schrijver kan volgen. Ik voel waar de schrijver of schrijfster last had van gremlins en niet echt durfde schrijven wat hij/zij bedoelde.
(dit alles vaak tot mijn eigen verbazing)

Voorbeeld 2:
Als mijn klanten een model of stappenplan maken om helder te maken hoe zij werken met hun eigen klanten, dan weet ik of dat model klopt of niet, of er nog iets ontbreekt, of de stappen in de juiste volgorde staan, ook al is dit totaal niet mijn vakgebied.

Voorbeeld 3:
Als ik een presentatie doe voor een nieuwe groep, dan slaag ik er in om alle kleine details die ik opvang vooraf of tijdens de koffiepauze in mijn presentatie te verwerken.
Ik neem me dat niet bewust voor, ik denk niet als ik vooraf met iemand praat “oh, dit ga ik zeker zeggen op dat punt in mijn lezing”, maar alles wat er gebeurd en gezegd is, wordt actief in mijn brein op het moment dat ik dat perfect in mijn presentatie kan verwerken.

Voorbeeld 4:
Teksten schrijven heb ik in mijn zone of excellence gezet, maar super persoonlijke teksten waarin ik mijn persoonlijke groeiproces beschrijf of waarin ik concepten uitleg aan de hand van mijn persoonlijk proces, dat zit in mijn zone of genius.

Je zou dus denken: simpel model, 4 zones. Alleen zijn er zelfs bij zo’n op het eerste zicht eenvoudige indeling heel wat valkuilen en misverstanden.

Bedenking 1: het is nog niet zo simpel om van jezelf in te schatten welke competentie in welke zone zit.

Toen ik mijn eigen voorbeelden aan het bedenken was, geraakte ik al direct in de war.

Ik kon bijvoorbeeld al heel moeilijk inschatten welke competenties in mijn zone of competence (dus gemiddeld niveau) zitten. Dat zou dus kunnen betekenen dat ik mezelf altijd eerder echt goed of echt slecht inschat in plaats van gemiddeld, of het zou ook kunnen dat ik niet zo’n gemiddeld mens ben maar eerder iemand van de extremen (kan ook met mijn autisme te maken hebben).

Ik heb dus o.a. koken in deze categorie gezet, maar ik twijfel dan al direct of dat niet in mijn zone of incompetence moet.

Ook bij het noteren van de voorbeelden uit mijn zone van excellence en genius was ik heel de tijd in de war. Of misschien was ik niet in de war, maar werden mijn gremlins wakker en begonnen die te fluisteren dat ik niet te arrogant mocht zijn.

Want ja, wat is dat: “beter zijn in iets dan de meeste mensen”? En waarin ben ik nu echt “beter dan ieder ander”? Er is toch altijd wel nog minstens één iemand te bedenken die beter is??

Bedenking 2: Al doende leert men.

Het is niét omdat iets in je zone of genius zit, dat je het niet hebt moeten leren.
Ik ben niet al coachend geboren. Ik ben niet al schrijvend geboren. Ik ben niet als expert in persoonlijke groei geboren.

Maar al die dingen trokken me wel enorm, van het moment dat ik ze ontdekte.

Ik was en ben gemotiveerd om ze te doen en om er steeds beter in te worden.
Maar het is ook pas door die dingen te doén, dat ik ontdekte dat ik er goed in ben.

Bedenking 3: De mist van faalangst en perfectionisme vertroebelt je zicht.

Als een perfectionisme- of faalangstpatroon actief is, dan hebben we géén heldere blik op onszelf en onze competenties.
Omdat dat patroon bij mij al veel minder sterk is dan het ooit geweest is, kan ik dus wel voorbeelden geven uit de 4 categorieën, maar ik merk dat ik vooral bij de zone of excellence twijfel.

Bedenking 4: De blik van anderen helpt.

Als ik kijk naar de voorbeelden van mijn zone of genius, dan zijn dat dus dingen waarvan ik niet van in het begin zag hoe goed ik er in was.

Ik gaf bijvoorbeeld feedback op een tekst, en ik twijfelde zelf of ik het wel goed had (was er wel iets mis met die paar zinnen? Lag dat niet aan mij?) en het is door de feedback van mijn klanten dat het me duidelijk werd: aha, mijn feedback klopt én is super waardevol. Daardoor begon ik nog bewuster dit soort feedback te geven, hield ik me niet meer in en kon ik mijn talent nog beter inzetten.
En nu weet en voel ik wel dat ik er goed in ben.

Bedenking 5: in de zone of genius zijn je talenten veel preciezer.

Ik weet niet of dit voor iedereen geldt, maar ik merk dat wat in mijn zone of genius zit een bijzondere vorm is van mijn zone of excellence.

In mijn zone of excellence zet ik presentaties geven, en in mijn zone of genius zet ik dan: presentaties geven die grappig zijn en waarin ik voortdurend inspeel op het publiek.

In mijn zone of excellence: schrijven. Zone of genius: schrijven over persoonlijke processen.

Zone of excellence: feedback geven op teksten volgens marketingprincipes. Zone of genius: me inleven in hoe de lezer de tekst leest en daardoor voelen wat er klopt/niet klopt/ontbreekt.

In je zone of genius zitten vraagt dus dat je durft anders zijn, creatief durft te zijn, iets op je heel eigen manier doet.

Bedenking 6: Je kan iets nog aan het leren zijn, er dus nog niet beter in zijn dan eender wie en toch voelen dat het in je zone of genius zit.

Ik denk dat dat voor mij het geval is met het traumacoachen. Daar zit ik nu volgens mijn eigen inschatting in de zone of excellence maar ik weet gewoon dat dat naar mijn zone of genius gaat evolueren.

Bedenking 7: Juist in je zone of genius kan je meer onzeker worden.

Iets gaat dan zo makkelijk dat je (allé, ik toch) aan jezelf kan gaan twijfelen.

Ik moet dan denken aan een scène uit de film Good Will Hunting.
Matt Damon speelt Will Hunting, een conciërge in een universiteit. Een wiskundeprof schrijft voor zijn studenten moeilijke problemen op het bord, en Will lost dat probleem zonder problemen (pun intended) op.

Wat bij mij vaak gebeurt in zo’n omstandigheden, is dat ik, als ik iets heel makkelijk vind, juist aan mezelf ga twijfelen.
“Jamaar, als dat voor mij zo simpel is en voor anderen zo moeilijk, dan zal ik wel verkeerd zijn.”

Dit kan dus maken dat het veel comfortabeler en verleidelijker is om in je zone of excellence te blijven zitten.

Bedenking 8: Het mag ook gemakkelijk gaan.

Dat is dus iets, heb ik de afgelopen maanden ontdekt, dat ik nog mag leren.
Dat het ook gewoon makkelijk mag gaan. Dat het niet steeds een geworstel hoeft te zijn met veel stress en onzekerheid en hard werken.
Dat het ook gewoon soepeltjes en eenvoudig mag zijn.

Dat al je jaren ervaring op een bepaald moment maken dat je in je zone of genius floreert en hard werken niet meer nodig is.

Bedenking 9: Je zone of genius vraagt om een passende omgeving.

Het gaat er niet alleen om dat je weet welke talenten in jouw zone of genius zitten, het gaat er ook om dat je in een omgeving zit die daarbij past. Een omgeving die jouw zone of genius waardeert en uitnodigt.

Bedenking 10: Er leven ook gremlins in je zone of excellence, maar omdat je voelt dat je aan het doen bent wat je écht kan en waar je uniek in bent, kan je je gremlins makkelijker temmen.

Ik denk dan bijvoorbeeld terug aan mijn vorig artikel, ik voelde dat ik dat artikel moest schrijven én dat niemand dat op mijn manier kon doen.

Daardoor voelde ik de enorme noodzaak ervan en kropen mijn gremlins snel (uit eigen initiatief) onder mijn bureau.

Dus, eindconclusie/vragen:

Durf jij al te kiezen voor je zone of genius? Kan (durf) je al zien wat jij beter kan dan wie dan ook? Welke gremlins zitten nog in de weg?

Of heb je nog extra bedenkingen? Ik lees ze graag!

Ann

P.S. Wil jij helder krijgen wat jouw zone of genius is en welke job of eigen bedrijf daarbij kan passen?
Plan een gratis verkennend gesprek in en we kijken samen of ik de juiste persoon ben om je hierbij te helpen!

Meld je aan voor een gesprek via dit formulier en ik mail je de link naar mijn agenda!

Als je in Vlaanderen of Brussel woont en voldoet aan de voorwaarden (klik hier voor alle info op de VDAB website), kan dit door mijn samenwerking met Triangel loopbaancentrum ook met loopbaancheques!
(dit kan dus als werknemer en als ondernemer)

Tags:

Blog

Meer blogs & vlogs

12 manieren waarop ik me klein houd (en jij jezelf misschien ook?) De 6 rode vlaggen: waarom ik niet de juiste coach ben voor jou Een nieuw seizoen van The (un)Masked Coach Mijn kerstvakantie: gourmet, youtubefilmkes en een levensveranderend inzicht [Het alfabet van Ann] De W van WEG MET VALSE BESCHEIDENHEID Trauma voor dummies in 10 vragen What does life want from me? Help, ik zit in de overgang! Over mijn supersmalle comfortzone tussen té competent en incompetent Vijf dingen die ik had willen weten toen ik startte als ondernemer Welkom in mijn beschutte werkplaats! [Het alfabet van Ann] De V van VERLEIDEN en VERTROUWEN Succes en de Renault Megane, een drama in drie bedrijven Een half wiel voor is genoeg [Het alfabet van Ann] De U van UNIEK I am not your guru [Het alfabet van Ann] De T van TIPS, TRICKS en TOBLERONE Mijn 5 beste anti-tips bij acute faalangst Ik heb geen goesting Wachten op je kind in de Pain Quotidien [Het alfabet van Ann] De S van STOM Ondernemen met een beperking De ene dag is de andere niet [Het alfabet van Ann] De R van RADICAAL PERSOONLIJK Stilte! Hier wordt getypt Van onderduiken naar vertrouwen, of: de fasen in mijn bedrijf De schoonheid van het imposter syndroom Ik ben geen held Ik wil organisch groeien (of: ben jij enkel een ondernemer in gedachten?) [Het alfabet van Ann] De Q van QUEESTE De bevrijding van wie ik echt ben (oftewel: de autisme-update) Omzet delen of niet, that's the question Ik wil foto’s van vakantiehuisjes met vuile ramen en stof op de vloer 10 tekenen dat je te bescheiden bent Wat kots opruimen in de nacht je leert over commitment Dit vraagt je potentiële klant zich af Waarom ik ALLERGISCH ben aan tips Wat als ik al die moeite doe en het leidt tot niks? [Het alfabet van Ann] De P van PARADOX De migraineaanval te veel [Het alfabet van Ann] De O van ONDERNEMEN Mijn trainingen zijn saai [Het alfabet van Ann] De N van NEEN Erger jij je ook zo aan mensen die gebakken lucht verkopen? [Epic Fail TV] De 5 redenen waarom ik nooit een goede ondernemer zou worden Radicaal eerlijke marketing, was da? [Epic Fail TV] Mijn 3 grootste pitch blunders De 5 grootste misverstanden over verkopen [Kom uit je kot] Dat is te opdringerig! Senseo of Nespresso? De top 10 onaangename waarheden voor ondernemers [Het alfabet van Ann] De M van MISSIE Vrijheid of dictatuur? [Het alfabet van Ann] De K én L van KORTE EN LANGE TERMIJN Ik raad je af te investeren in een ondernemerscoach en dit is waarom Ik ben niet goed in vakantie [Het alfabet van Ann] De J van JOUW WAARHEID [Kom uit je kot] Weg met je Gremlins! [Het alfabet van Ann] De I van INTIEM Ik druk op send en dan duik ik onder Welke van deze 5 verkoopblunders heb jij deze week gemaakt? [Het alfabet van Ann] De H van HULP Veel geld geïnvesteerd, veel geld verdiend, maar ik voelde me nog steeds even beroerd. Dit was de reden Een klant zei me “Ik erger me dood aan jouw filmpjes!” maar wat ze toen besloot [Het alfabet van Ann] De G van GELD [Het alfabet van Ann] De F van FOCUS Help: ik doe alles wat ik kan en ik heb nog altijd geen klanten! [Het alfabet van Ann] De E van EMPATHIE Waar hou jij je nog in in je bedrijf? [Het alfabet van Ann] De D van DOEN Te koop: bloeiende praktijk [Het alfabet van Ann] De C van CONSISTENT Wat is belangrijk genoeg voor jou om je barrières te overwinnen? [Het alfabet van Ann] De B van BONDIG Heb jij al JA gezegd? [Het alfabet van Ann] De A van AUW! Falen is geen optie én het is een must Zoals Clouseau al zei: het zit vanbinnen Allé, weer zo’n coach die alleen maar gebakken lucht verkoopt Welke van deze marketingfouten maakte jij al deze week? Ik wist dat ik het niet mocht lezen maar ik kon er niet aan weerstaan To plan or not to plan, that's the question NU gaan de klanten echt komen! Is je ego het echte probleem in je bedrijf? Het maakt niet uit hoe je jezelf noemt Het obstakel is de weg Wat zich nu toont in je ondernemerschap, was er altijd al Leven en ondernemen in tijden van corona Waarom het beter is voor je bedrijf als je kostwinnaar bent Marketing uitbesteden, ja of neen? Jij bent de gans, zorg voor jezelf! I know what I want and I want it NOW Wat je omzet zegt over jou Action cures fear 2 redenen waarom ondernemen een kwestie van geluk is en 25 voor het tegendeel Je MAG niet perfect zijn Waar maak jij het jezelf te gemakkelijk in je bedrijf? Je omzet weerspiegelt hoeveel stress je aankan Waarom ik geen korting geef Leeswaarschuwing: dit artikel bevat zweverige passages! Waarom moeiteloos verkopen niet bestaat Waarom je onterecht besluit dat de markt verzadigd is [S.O.S. Ann] Wees eens eerlijk, kan iederéén leren ondernemen? Waarom het géén goed idee is om een extra coachopleiding te gaan volgen 12 jaar ondernemen, dit heb ik ervan geleerd! Ja, ik heb zelf ook nog altijd een coach! Ben jij ook een Galilei? Succes bij het ondernemen: is het een kwestie van geluk? Ik beken: ik ben verliefd op mijn klant Het maakt niet uit wat ze over jou denken [Kom uit je kot] Muurklimmen en ondernemen, een gouden combi? Joepie, ik heb een concurrent! Dit is het enige verschil tussen jouw marketing en mijn marketing Hoe overleef je als introverte ondernemer in de ondernemersjungle? Ben jij bang voor de Grote Boze Neen? Geen probleem? Geen bedrijf! Wat afvallen me leerde over ondernemen (en omgekeerd) Dit zijn je 3 grootste tijd- en energievreters [Kom uit je kot] Verkopen, de ultieme vorm van uit je kot komen? Moet je als ondernemer per se hard werken? [Kom uit je kot] Zit er genoeg vis in je vijver? Here's to strong women Wat als opeens niks meer goed gaat in je bedrijf? Welk soort shampoo ben jij? [Kom uit je kot] Ben jij bang van het zwarte gaatje? Daarom werkt jouw nieuwsbrief niet [Kom uit je kot] Netflixen mag, maar doe eerst dit Wat antwoord ik als mijn klant zegt “Neen, het is te duur”? De 5 meest gemaakte facebookmarketing fouten [Kom uit je kot] Mijn zoektocht naar de perfecte titel Neen, goede voornemens werken niet, maar probeer dit eens [S.O.S. Ann] Hoe krijg ik klanten door lezingen of presentaties? Door deze 3 beslissingen verdubbelde ik dit jaar mijn omzet [S.O.S. Ann] Hoe hou ik vol als ik nog geen resultaat zie? 10 dingen waar je als ondernemer neen móét tegen zeggen als je succesvol wil worden [S.O.S. Ann] Wat met al mijn nieuwe ideeën? Hoop is geen strategie 3 redenen waarom je onterecht ontmoedigd geraakt in je bedrijf De 5 grootste misverstanden over het bepalen van je prijzen Lieve psychologen en therapeuten, deze is speciaal voor jullie! [Artikel] Mijn 5 grootste ondernemersangsten en hoe jij jouw angsten overwint [S.O.S. Ann] Hoe je klanten krijgt met je facebookposts [Artikel] Oproep aan alle personal trainers: I NEED YOU! [Artikel] Je gevoel van eigenwaarde bepaalt je omzet [S.O.S. Ann] Met deze 3 acties moet je starten [Artikel] Als ik supergoed ben in mijn vak, komen de klanten vanzelf [S.O.S. Ann] Waarom je teveel koffietjes drinkt [Artikel] Hoe je zélf de groei van je bedrijf het meest in de weg zit [Artikel] Hoe vind je een goede ondernemerscoach in het bos van ondernemerscoaches? [S.O.S. Ann] Hoe zorg ik voor een continue stroom klanten? [S.O.S. Ann] Hoe houd ik mijn marketingacties vol? [Het alfabet van Ann] De W van WEG MET VALSE BESCHEIDENHEID [Artikel] Wacht jij tot je tandpijn hebt? (en hoe zit dat bij je klanten?) [S.O.S. Ann] Wat is mijn USP of unieke toegevoegde waarde? [Artikel] “Als ik niet snel een tastbaar resultaat zie, dan geef ik op.” Hoe zit dat bij jou? [S.O.S. Ann] “Ann, gaat er bij jou ook nog wel eens iets fout?” [Artikel] Is het wel het goede moment om te investeren in een ondernemerscoach? [Artikel] 5 strategieën om deze week je nieuwsbrief wél de deur uit te krijgen [S.O.S. Ann] Help, mijn workshop geraakt niet vol! [Artikel] Wat mensen écht bedoelen als ze zeggen ‘je aanbod is te duur’ [S.O.S. Ann] Help, waarover kan ik bloggen? [Artikel] In welke van deze 3 marketing-sprookjes geloof jij nog? [S.O.S. Ann] Help, iedereen zegt neen tegen mijn aanbod! [Artikel] Ben jij een excuus-truus? [Artikel] Waarom het me totaal niet interesseert welke prijs je concurrenten vragen [Epic Fail TV] Werkt een nieuwsbrief nog? [Artikel] Durf jij deze ondernemers-demonen te trotseren? [Epic Fail TV] Help, ik vind geen goede naam voor mijn workshop! [Artikel] Het leed dat concurrentie heet [Epic Fail TV] Over zin én onzin van omzetdoelen [Artikel] Hoe weet ik of ik niet tevéél kennis gratis weggeef? [Artikel] Waarom het je eigen schuld is als je bij je ondernemerscoach niets leert [Epic Fail TV] Waarin ik een pijl breek en mijn leven voorgoed verandert [Artikel] Wat is JOUW top-excuus waardoor je niet het beste uit jezelf en je bedrijf haalt? Dit is het mijne [Epic Fail TV] Mijn grootste zelfoverschatting als startend ondernemer [Artikel] De 5 beste anti-tips voor slimme sensitieve ondernemers [Epic Fail TV] 3 redenen waarom je video’s niet perfect mogen zijn [Epic Fail TV] 7 contacten nodig voor iemand klant wordt, ben ik dan niet te opdringerig [Epic Fail TV] Netwerken voor dummies in 3 stappen [Epic Fail TV] Hoe je de prijs vraagt die je dienst écht waard is [Epic Fail TV] Over die keer dat ik mijn laptop uit het raam wou gooien [Epic Fail TV] Wat ik haat aan ondernemen [Artikel] De 5 grootste misverstanden over het kiezen van een doelgroep voor je bedrijf [Artikel] Ik stop ermee, er zijn al genoeg ondernemerscoaches! [Epic Fail TV] Praat ik echt zo overdreven? [Epic Fail TV] Zo blij was ik met mijn eerste klant (not!) [Epic Fail TV] Ik vluchtte weg op de Unizo-beurs [Artikel] Wat een bange kat me leerde over ondernemen [Artikel] Dààrom kunnen er nooit teveel coaches zijn (dit geldt ook voor jóuw vakgebied!) [Artikel] Dit is de reden waarom ik zeg: “Als ik kan ondernemen, kan jij dat ook!” [Artikel] Ik vraag je: “Maak dàt verschil dat jij alleen kan maken. Nu méér dan ooit.” [Artikel] “Je mails zijn te commercieel!” [Artikel] De 5 manieren waarop gedachtenlezen de groei van je bedrijf belemmert [Artikel] Eerst was ik een coach, maar wat er toen gebeurde...
mail_outline ann@althea-coaching.be

Privacy

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x